Д-р Гончаров, педиатър: „Готовите бебешки храни са добър избор и за най-взискателните“

Kaufland стартира първото „Училище за родители“ съвместно с Българската педиатрична асоциация и списание „9 месеца“

 

„Готовите бебешки храни са много добър избор, защото са винаги под много строг регулаторен контрол не само от институцията, която ги произвежда, но и от БАБХ и други агенции, които ги проследяват“, подчерта педиатърът от Българската педиатрична асоциация д-р Андрей Гончаров по време на първото „Училище за родители“, организирано от Kaufland в партньорство със списание „9 месеца“.

Десетки родители и техните деца присъстваха на лекцията „Захранването на бебето“, като получиха полезни съвети от опитния столичен педиатър д-р Андрей Гончаров за храненето в кърмаческа и ранна детска възраст. Известният специалист разказа за различните възможности и за етапите в процеса по въвеждане на нови храни и даде отговори на въпросите, които вълнуваха родителите. Присъстващите имаха възможност да дегустират различните вкусове на органичните бебешките пюрета K-Bio, които ритейлърът пусна съвсем скоро в продажба в магазинната си мрежа в цялата страна.

„Най-важното, което се стараем да правим като най-голямата търговска верига у нас, е да разширяваме целево устойчивия си асортимент със сертифицирани продукти – от текстила до храните. Пример за това са и новите детски пюрета, които са с доказан състав, изцяло органични, със сертифицирано производство и произход, без добавени аромати и оцветители. Произведени са в Германия и са със строго контролирано био качество“, каза Кремена Георгиева, мениджър Корпоративни комуникации и социална отговорност в Kaufland България.

Основният съвет, който д-р Гончаров отправи към младите родители, на които предстои захранване на бебетата, е да не се отказват. „Когато времето за захранване настъпи, не се отказвайте. Въвеждайте нови храни на всеки няколко дни и не спирайте да добавяте нови вкусове. Бебетата имат вкус и това, че не харесват една храна, не означава, че няма да харесат друга. Въоръжете се с търпение – захранването е един важен и вълнуващ етап от порастването на вашите бебета“, каза д-р Гончаров. Специалистът препоръча захранването да започне със солени (но не подсолени) и горчиви вкусове, като зеленчуци и месо. Той подчерта, че в целия процес трябва да се осигури адекватен прием на желязо и да не се отлага приемът на месо и яйца. През 9-10-месечна възраст е добре да се въвеждат и по-едросмлени храни. По думите му, трите „забранени“ продукта при захранване са прясно мляко, мед и див копър.

Разнообразната гама за най-малките K-Bio е част от устойчивия асортимент на Kaufland и включва 24 различни вкуса и текстури, подходящи за различните етапи от развитие на децата. Те са 100% органични и са специално разработени, за да отговорят на нуждите на децата от най-ранна възраст. Серията K-Bio има както пюрета от само един продукт, подходящи за първоначално захранване, така и комбинирани зеленчукови и месни ястия, зърнени каши, макаронени изделия и ориз. Цялата гама продукти са одобрени от Българската педиатрична асоциация.