3 съвета при избора на рамки за очила

Очилата са един от най-често използваните аксесоари на всеки човек. Те са универсално решене към всяка визия – стилно допълнение към облеклото през всеки сезон и за всеки повод.

В допълнение, очилата са и ефективно средство за коригиране на очни проблеми и поддържането на оптимално очно здраве.

Изборът на правилните очила зависи от различни фактори. Един от тях са подходящите рамки.

Ето кои са основните съвети, които да следвате при избор на рамки за очила:

Материал

Приоритет в избора на подходящи рамки е техният материал. Това правило важи особено когато очилата се употребяват ежедневно с цел коригиране на зрението. Ако се налага да носите очилата непрекъснато и водите интензивен начин на живот като рискова работна среда или активно практикуване на спорт, то е препоръчително да изберете рамки от здрава материя. Такива са рамките от еластична материя или пластмаса.

Друг препоръчителен вариант за материал за рамките е поликарбонатът.  Рамките от този материал са подходящи за носене в ежедневието, като отново притежават здравина, но са по-леки в сравнение с останалите видове материали.

Удобство

Степента на комфорт по време на носене е друг фактор, който следва да бъде отчетен при избор на подходящи рамки за очила. За да си осигурите максимално удобство по време на носенето на очила, е препоръчително да съобразите избраната рамка спрямо формата на носа.

Важно е да подберете рамки, които да прилягат достатъчно добре върху носа. По този начин няма да има изместване или приплъзване на очилата. В допълнение, за степента на удобство е ключово да изберете подходящ размер рамки. Стремете се те да не бъдат твърде стегнати или широки, защото всеки от вариантите може да понижи вашия комфорт по време на носене.

Форма на лицето

Третият важен съвет за избора на правилните рамки за очила е формата на лицето. Важно е да подберете такива рамки, които да се балансират с формите на вашето лице. Ако имате правоъгълно лице, най-подходящият избор за рамки за очила са рамките със заоблени форми. Кръглите рамки се допълват перфектно с по-острите форми на лицето. Най-добрите форми за рамки са в стил котешко око, пеперуда или авиаторски модел.

При овално или кръгло лице са подходящи правоъгълните или квадратните форми на рамките.  При овалната форма на лицето повечето рамки изграждат добро съответствие, като най-оптималните са вариантите тип маска, пеперуда или котешко око. При кръглото лице се препоръчват по заострените форми – тънки правоъгълници или квадрати, които да се балансират с кръглата форма на лицето.

Да обобщим дотук:

Очилата са важен аксесоар за всеки човек – те отговарят за нашата естетика, но същевременно имат функцията да коригират различни очни проблеми.

Независимо дали използвате очилата в краткосрочна или дългосрочна перспектива, е еднакво важно да подбирате подходящи рамки. Основните фактори при избор на правилните рамки за очила са степента на удобство, материалът на изработка и формата на вашето лице.

Източник: visionexpress-bg.com