5 начина за укрепване на връзката между татко и бебе

С раждането на бебето новосъздадената майка става 100% по-активна, защото през всичките 9 месеца в нея расте и се развива нов живот, с който тя е тясно свързана.
През цялото това време, докато майката носи бебето, в съзнанието й настъпват промени. Тя постепенно, месец след месец, осъзнава и приема нова роля, с която ще трябва да свикне веднага щом бебето се роди. Ще започне нов етап в живота на семейството и за жената естественото продължаване на бременността и раждането се превръща в пълно потапяне в грижите и грижите за бебето.
Ами татко?

Днес ще говорим за него! За неговите чувства и приемане на бебето. Каква е ролята му в грижата за децата? Колко време трябва татко да отдели на бебето и най-важното – как да го прекарате ефективно на различните етапи от израстването?
Трябва да разберете, че татко първоначално не е толкова тясно свързан с бебето, колкото мама. Въпреки че това е част от него, неговото продължение, той е емоционално по-сдържан и има нужда от повече време, за да приеме и обикне бебето истински :). В началото за майките е трудно да разберат тази разлика в чувствата, но не се притеснявайте, защото природата е обмислила всичко и просто трябва да му отделите малко време.

5 начина за укрепване на връзката татко-бебе:
1. Включваме татко в отглеждането на дете
Има ситуации, когато баща е готов да се грижи за отглеждането на деца, но не знае какво трябва да направи за това. Задачата на мама е да му каже как може да помогне:

помолете съпруга си да се разходи с бебето, за да могат да бъдат само заедно;
споделяйте с него проблемите на децата и помолете за съвет, ако е необходимо;
не се страхувайте да го оставите „във фермата“ дори с бебе;
поканете дъщеря или сина си да решават проблеми с татко, защото доста често именно мъжкият подход е в състояние да реши проблема;
кажете на съпруга си, ако имате нужда от помощ с детето, защото така показвате важността му във възпитателния процес.

Не се страхувайте да включите баща си в грижите за вашето бебе от раждането. Първата смяна на пелените, къпане, ходене, люлеене на бебето – толкова е страхотно да съберем това ново преживяване и емоции! И все пак всичко това може безопасно да бъде поверено на татко, докато мама може да се отпусне малко и да има време да върши бизнеса си. Това е необходимо на всяка жена, за да поддържа ресурсното си състояние, както и да има сили да изпълни своята важна мисия и да я върши с радост.

2. Важно е да имаш доверие на татко
Той ще прави всичко малко по свой начин, в свой ритъм и не е нужно да го контролирате излишно и да се притеснявате, че прави нещо нередно или по-скоро не като майка си :). Това също е негово бебе и със сигурност не смята да му направи нищо лошо. И като се освободи от контрола, мама помага за укрепване и установяване на контакта „татко-бебе“.

3. Съвместно отдих
В допълнение към грижите за дете, татко има много други начини да бъде по-близо до бебето си в арсенала си:

Да попълним заедно детския албум. Ще запази всички важни моменти от израстването на бебето, любимите снимки, вашите чувства и емоции за много години. Може да опише вкусовете на детето и да направи заедно неговата история;
Прочетете любимите си книги и се потопете в завладяващ свят на фантазия и приключения с вашето бебе;
Правене с картичките на Доман, което е не само забавно, но и образователно за малчугана;
Играйте настолни игри, събирайте пъзели или комплекти конструктори;
Добавете малко креативност: извайвайте от пластилин, правете занаяти и рисувайте.

4. Активна почивка

Колко страхотно е да научите бебето да кара колело или ролери или да карате заедно с вече пораснало дете, да правите пикници или да ходите на риболов. Всеки знае, че отдихът на открито зарежда с енергия и има благоприятен ефект върху децата, а също така внушава у детето разбиране, че е възможно да се забавлява както с родителите, така и с приятели. В бъдеще това ще стане основа за доверие между татко и бебе.

5. Привържете се към вашите дела

Нека татко посвети бебето на своите дела. Това ще помогне за изграждането на привързаност и ще положи солидна основа за добра връзка за цял живот. Спортувайте, измийте колата си, свирете на музикални инструменти, медитирайте, ходете на туризъм и всичко това с детето си. Да, може би ще бъде малко по-бавно и не толкова качествено, колкото би могло да бъде без него, но повярвайте ми, няма нищо по-добро за децата от времето, прекарано заедно.
Младите татковци трябва да знаят, че добрият баща не е призвание, а техен съзнателен избор, което означава, че всеки мъж има всички шансове да го направи. Не забравяйте, че дете, израснало в любов и внимание, ще бъде щастливо, уверено и пълно със сила, а това е най-важното, което един родител може да даде на детето си.