Аптечка за новородено

До момента на раждането на детето родителите трябва да решат много въпроси, свързани с организацията на уютно и функционално пространство за детето, да закупят необходимите хигиенни продукти, дрехи и много други неща. Един от основните проблеми, които трябва да бъдат решени преди раждането на дете, е събирането на комплект за първа помощ за бебето. Съдържанието на комплекта за първа помощ за новородено трябва да бъде внимателно и да включва всички необходими елементи както за ежедневни грижи, така и за спешни ситуации. Това ще позволи на родителите да се чувстват по-уверени в различни ситуации. След това ще разгледаме какво трябва да бъде включено в комплекта за първа помощ на новородено и ще дадем съвети за избор.

Списъкът с комплект за първа помощ за новородено може условно да бъде разделен на следните 3 задължителни елемента:

За хигиена (тук ще включим продукти за лечение на пъпната рана на бебе през първия месец)

За грижи

При спешни случаи (например в случаи на заболяване на бебето).

Нещо от списъка ще е необходимо само няколко седмици или месеци след раждането на детето, нещо може да не е необходимо изобщо, но нещо ще ви бъде полезно в първите дни. Ето защо е по-добре да съберете предварително комплект за първа помощ.

Средства за хигиена на детето.

Всички продукти за грижа за бебето трябва да са с високо качество, да имат добър, възможно най-естествен състав и да са специално предназначени за деца. В този списък включваме:

Памучни тампони и памучни тампони. Те ще са необходими от раждането на дете, например, за лечение на пъпна рана. Памучните тампони е по-добре да имат два различни вида: обикновени и с ограничител, които се използват за почистване на ушите. Можете също да закупите обикновена памучна вата, ако планирате да почистите носа на вашето бебе с памучни жгути.
Средства за дезинфекция на пъпната рана (разтвор на водороден пероксид 3%, брилянтно зелено (може да се замени с алкохолен разтвор на хлорофилипт).
Крем за бебешки пелени. Ще е необходимо за нанасяне под пелена, за да се предотврати обрив от пелени и дразнене, за да се предпази деликатната кожа от възпаление.
Масажно масло. Първоначално целият „масаж“ е нежно поглаждане на бебето от мама и татко, но дори и в този случай е по-приятно да използвате масажно масло. Ако по-късно започнете да правите на детето си професионален масаж, специалистът ще използва и масло за това.
Бебешка баня/гел за вана.
Детска четка/гребен със специални меки косми, които не нараняват деликатната кожа на бебето.

Продукти за грижа

В допълнение към хигиенните продукти и детската козметика ще са необходими специални аксесоари и устройства за грижа за дете:

Специални детски ножици със заоблени връхчета – за безопасна употреба.
Детски термометър за измерване на температура. Най-добрият вариант за бебето е безконтактен инфрачервен термометър, който измерва температурата бързо (само за няколко секунди) и е удобен за бебето. С такъв уред е лесно да се измери температурата на спящо бебе без риск да го събудиш.
Индикатор за непрекъснато наблюдение на температурата. Това допълнително устройство към обичайния безконтактен термометър ще помогне на родителите в случай на заболяване на детето, когато е необходимо постоянно да се следи измерването на температурата: родителите ще могат бързо да реагират на значително увеличение на стойностите. Индикаторът се прикрепя към тялото на бебето (с помощта на безопасни стикери) и се свързва с телефона на един от родителите. Устройството изпраща известия до специално приложение, когато температурата на детето се промени над/под контролните стойности или когато има рязка промяна.
Термометър за определяне на температурата на водата – е необходим за контрол на необходимата температура на водата в процеса на къпане на бебето.
Аспиратор за отстраняване на слуз от носа на бебето. Това може да бъде или конвенционален тръбен аспиратор, или модерно електронно устройство. Бебетата не могат сами да издухат носа си, така че родителите ще трябва сами да почистват носа си.

Средства и препарати за спешни случаи (например в случай на заболяване на бебето).

За съжаление, рано или късно родителите ще се сблъскат с първото заболяване на бебето. По-добре е да се подготвите за тази ситуация и да имате в комплекта за първа помощ:

Мерителна лъжица, специална спринцовка или специална залъгалка, за да дадете на бебето необходимото лекарство.
Антипиретик, който може да се използва от раждането. Консултирайте се предварително с вашия педиатър какво лекарство да закупите и имайте „за всеки случай“ в комплекта си за първа помощ.
Антихистаминови лекарства, одобрени за употреба при деца.
Средства при повишено образуване на газове, колики или диария.
Средство за облекчаване на настинка.

Кои лекарства да закупите за всеки от елементите в списъка, педиатърът ще ви каже въз основа на характеристиките на вашето бебе.

Как да организираме комплект за първа помощ за новородено?

Най-удобно е да разделите аптечката на няколко части: това, което използвате за ежедневна грижа за детето, и това, което е необходимо в специални ситуации / за спешни случаи. За съхранение можете да използвате пластмасови контейнери с няколко отделения за разпръскване Организирайте необходимите елементи и ги дръжте под ръка в точното време.

Аптечката трябва да се съхранява на място, недостъпно за детето, ако някое от лекарствата изисква специални условия за съхранение (например в хладилник) – не пропускайте този момент. На всеки продукт не забравяйте да напишете кога е отворен и срока на годност.

Вашият коментар