Безопасно каране на колело

Колоезденето е едно от любимите занимания на децата, което им помага да подобрят здравето си и да поддържат форма. След като децата се чувстват удобно на колело, те ще искат да отидат по-далеч и по-бързо, така че преди това да се случи, трябва да отделите време да ги научите на всички правила за безопасност, които ще помогнат на децата да поемат отговорност за своето каране.

Знаеш ли това:

Децата не са готови да шофират самостоятелно по магистралата, да шофират безопасно до училище или да карат по време на отдих, докато не преминат подходящо обучение и тестване на знанията по правилата за движение и докато не демонстрират уверено на родителите си своите умения и разбиране за поведение на пътя.
Някои деца смятат, че карат много тихо и спокойно и пренебрегват предпазното оборудване като велосипедна каска, което значително намалява риска от наранявания на главата.

Съвети за безопасност на велосипеда

Бебета и малки деца до три години

Разбира се, такива трохи все още не са готови да карат сами, но някои родители ги вземат със себе си, когато карат колело.

Детски столчета за велосипеди. Има редица детски седалки, които можете да закупите за бебета и малки деца. Тези седалки трябва да се купуват само от реномирани доставчици, чиито продукти са сертифицирани и отговарят на най-новите стандарти за безопасност.
Велосипедната каска ще бъде сериозна защита за вашето дете, ако попаднете в катастрофа.
Безопасност на пътя. Разбира се, ако шофирате внимателно и внимателно и носите светлоотразителни дрехи, вашето малко дете ще бъде много по-безопасно в детската си седалка.
Практикувайте на безопасни места. Допълнителното тегло на вашия велосипед може да промени начина, по който се справя. Така че, преди да тръгнете на натоварен път, тренирайте да се справяте с новото тегло на велосипеда си на по-тихи участъци. Това също ще помогне на детето ви да свикне с каската и детското столче.

Деца 5-7 години: първо колело

На петгодишна възраст много деца започват да карат триколка или дори двуколка, обикновено със стабилизатори. Те се научават да балансират, но все пак могат лесно да паднат.

Велосипедните каски са задължителни за всички деца, включително и за малки деца в детски столчета. Ако самите възрастни носят каски за велосипеди и по този начин дават добър пример на децата, ще им бъде по-лесно да обичат „готините каски като родителите си“.
Практикувайте на безопасни места. Цялото семейство може да прекара страхотно каране в безопасни зони като паркове, околни пътеки и градини, където децата могат да придобият практически умения за езда, докато не станат достатъчно големи, за да бъдат готови да карат по пътя.

Деца 7-10 години: самостоятелно пързаляне на безопасни места

Децата на тази възраст се опитват да преместят границите на своите възможности и затова са склонни да пътуват по-далеч и по-бързо. Те все още са твърде малки за пътувания, но ако са правилно инструктирани, могат да се насладят на каране в безопасни зони сами. Уверете се, че детето ви носи каска за велосипед всеки път, когато отива да се вози.

Деца от 11-годишна възраст: карайте велосипед с увереност

Много деца на тази възраст искат да карат колело до училище или да излязат на колело с приятели. Въпреки че вече могат да шофират по пътя, децата трябва да бъдат адекватно подготвени да се справят с рисковете.

Добре поддържаният велосипед е безопасен велосипед! Проверката на гуми, спирачки и повреди е отговорност на всеки велосипедист. Ако направите тези проверки с детето си, можете да го научите да разпознава възможни проблеми и да ги решава.
Носенето на сигнални цветове (ярко лимонено или оранжево) за шофиране през деня и облекло със светлоотразителни ивици за вечерно и нощно шофиране може да не е стилно за всеки, но намалява риска да бъдете пренебрегнати от преминаваща кола. Дори през деня е по-лесно да забележите яке с ярки цветове. Уверете се, че шофьорите винаги могат да забележат детето ви с привлекателно облекло.
Не забравяйте за опасността, която самите велосипедисти могат да представляват. Кажете на детето си за рисковете, които носят велосипедистите на пътя, тротоара и в парка, особено ако нарушават правилата за движение или тичат по алеите, където ходят много малки деца.

Вашият коментар