Детско Здраве

Полезни съвети и статии за детското здраве

Съвети

Диабет при децата

Живеем във време, в което около 380 милиона души страдат от диабет и всяка година броят на пациентите се увеличава. За съжаление сред тях има много млади хора и деца. Докато можем да обвиняваме прекомерното хранене и нездравословния начин на живот за диабет тип 2, видими фактори, диабет тип 1 удря бебетата почти сляпо.

Какво е диабет тип 1?

Инсулинозависим захарен диабет най-често се среща при деца и юноши. Причините за възникването му все още не са еднозначно установени. Смята се, че това е автоимунно заболяване, което причинява постепенно (и пълно) унищожаване на клетките, произвеждащи инсулин, в панкреаса. Няма инсулин – няма как да се намали концентрацията на глюкоза в кръвта, която е предназначена да транспортира от кръвта до клетките, където в бъдеще произвежда енергията, необходима за поддържането на живота на организма. Излишната глюкоза (хипергликемия) води до множество усложнения.

Такъв разрушителен процес може да бъде невидим за дълго време, а внезапната поява на симптоми, като правило, вече показва състояние на токсично отравяне на тялото, което представлява голяма опасност за живота на детето.

Диабет тип 1 не може да бъде предотвратен или излекуван: единственият шанс за тези млади пациенти да живеят нормален живот са доживотните инсулинови инжекции.

Как да разпознаем диабет при дете?

Родителите трябва да са подозрителни към един или два от следните симптоми:

постоянна умора;
трудно утолява жаждата;
необяснима загуба на тегло;
повишена честота на уриниране.

В този случай педиатърът трябва да определи нивото на кръвната захар на бебето.

За съжаление, според последните проучвания, лекарите все още намират трудности да диагностицират надеждно инсулинозависим диабет при деца. Вследствие на това състоянието им стига до сериозни здравословни усложнения, които могат да включват замъглено зрение, проблеми с бъбреците или сърцето и най-лошото – кетоацидоза, която е опасна за развитието на диабетна кетоацидотична кома.

Кетоацидозата е състояние, при което поради невъзможността да използва глюкозата като естествен енергиен източник, тялото намира алтернатива и разгражда мастните резерви – тоест „храни“ се със собствените си тъкани; при разцепването им се образуват кетонни тела – токсични метаболитни продукти, които подкиселяват кръвта и я „тровят“.

Също така, наличието на диабет може да бъде показано чрез дишане на ацетон при дете и диплопия (двойно виждане).

Рискови фактори

Диабет тип 1 е заболяване с генетична предразположеност, но наследството му не е напълно изяснено. Може да се прояви дори при кърмачета и в семейство, където никой не е имал този вид заболяване от три поколения. Смята се, че вирусните инфекции и стресовите ситуации в живота допринасят за развитието на инсулинозависим диабет. Има и проучвания, които свързват голямото телесно тегло с появата на диабет тип 1 и твърдят, че неправилната диета може да ускори появата на заболяването.

С все повече и повече деца, страдащи от диабет тип 1 и тип 2 на всяко десетилетие, родителите трябва да са наясно с предупредителните знаци и да се опитат да се хранят балансирано и питателно, за да предотвратят това заболяване.

Вашият коментар