Домашните любимци и детското здраве

Домашните любимци предоставят много предимства: те носят радост, помагат за укрепване на нашето емоционално и физическо здраве и помагат да внушат ценности у децата и да преподават социални умения. За съжаление някои животни могат да пренасят болести или да бъдат опасни за малките деца.

Подобно на хората, всички животни са носители на различни микроорганизми. У нас шансовете да се разболеете от животно не са толкова големи. Все пак е полезно родителите да знаят какво да внимават в състоянието на домашен любимец и как да избегнат заразяването с болести от животно.

Как да предотвратим разпространението на болести при домашни любимци?

Има няколко фактора, които влияят на вероятността човек да се зарази с болест от животно.

Здраве на домашния любимец: Най-добрият начин да избегнете заразяване с болест от вашия домашен любимец е да го поддържате здрав.

Купувайте домашни любимци от сертифицирани развъдници и надеждни развъдчици (първо се консултирайте с вашия ветеринарен лекар).
Водете редовно вашия домашен любимец на ветеринар и му давайте всички необходими ваксини.
Следете отблизо контакта на вашия домашен любимец с други животни, които могат да бъдат потенциални носители на болести.

Миене на ръцете: Уверете се, че вие ​​и всички членове на вашето семейство миете ръцете си след всеки контакт с домашни любимци. Измийте добре ръцете си. Измийте ръцете си след почистване на тоалетната, клетките за животни или изхвърлянето на техните отпадъчни продукти.

Може ли човек да настине от кихането на кучето си?

Хората не могат да хванат настинка или грип от повечето домашни любимци. Ето някои заболявания, които обикновено не се предават на хората от техните домашни любимци:

котешка левкемия;
котешки имунодефицит (понякога наричан котешки СПИН);
чума;
хантавирус;
дирофилария;
парвовирус;
системни гъбични инфекции;
Лаймска болест;
грип, настинка, възпалено гърло.

Ухапвания и драскотини

Повечето болести се предават от домашни любимци на хора чрез ухапвания, драскотини или директен контакт. За да избегнете нараняване, първата стъпка е да обучите кучето или котката си да не хапят. Никога не оставяйте малко дете само с животно.
Ако животно ви одраска, незабавно измийте драскотината със сапун и вода. Ако имунната ви система е наред, вероятно няма да имате нужда от допълнително лечение.
Ухапванията от котки обикновено са тънки и дълбоки и може да не изглеждат много сериозни. Но бактериите от устата на котка могат да попаднат в раната и да причинят инфекция. Вижте Вашия лекар, може да имате нужда от антибиотици. Ако имате някакви признаци на инфекция след посещение на Вашия лекар, като зачервяване, подуване, гной или треска, посетете отново Вашия лекар.
Ухапванията от кучета може да изглеждат по-страшни, но обикновено са по-малко сериозни. Антибиотиците често не са необходими при ухапвания от кучета, въпреки че това обстоятелство не изключва консултация с лекар.
Ако кожата е била разкъсана по време на ухапването и има един от следните фактори: животното е извънземно, главата или шията са ухапани, раната е сериозна, вие или вашето дете не сте провокирали животното към агресия, животното се държи странно , или животното изглежда болно, незабавно се консултирайте с лекар.
Ако животно ухапе без видима причина, това може да е знак, че е заразено с бяс. Бясът не е често срещано заболяване, но за животното винаги е фатално. Ето защо всеки случай на ухапване трябва да бъде внимателно проучен. Животното трябва да бъде прегледано, а ухапаният да получи превантивно лечение, ако е необходимо.
Ако вие или вашето дете сте били ухапани от диво или селскостопанско животно, или сте имали контакт с прилеп, определено трябва да уведомите Вашия лекар. Той ще съдейства при разследването на инцидента и ще препоръча превантивно лечение на бяс, ако е необходимо.

Кои са най-честите болести, предавани от животни на хора?

Патогенните микроорганизми могат да се предадат на хората чрез контакт с урина, изпражнения или рани на домашни животни, както и чрез галене на вълна. Те също могат да се разпространяват по въздуха чрез кашлица или кихане, въпреки че този път на предаване е по-рядък. Таблицата по-долу описва видовете инфекции.

Обърнете специално внимание на заболявания, които вашият домашен любимец или животното, което искате да имате, може да бъде носител.

Вашият коментар