Избор на паста за зъби

Въпросът за правилната хигиена на устната кухина става актуален от най-ранна възраст на детето, веднага щом първите зъби започнат да поникват. Много е важно да научите детето да мие зъбите си редовно и правилно от детството, за да помогне за укрепване на добър навик. Състоянието на млечните зъби определя как се формират постоянните зъби. Ето защо е толкова важно да започнете устната хигиена „от първия зъб“. Важен компонент от успешната устна хигиена е подходящата паста за зъби за деца.
Каква трябва да бъде пастата за зъби за деца?

На първо място, пастата за зъби за дете трябва да бъде подходяща за деца, безопасна за поглъщане. За да миете зъбите на бебето, не можете да използвате паста за зъби за възрастни, нейният състав не е адаптиран за дете. Когато избирате, трябва да обърнете внимание на състава на детската паста за зъби и наличието / отсъствието на определени компоненти:

Флуориди. Използването в детски пасти за зъби е разрешено, но количеството му трябва стриктно да отговаря на стандартите за конкретна възраст на детето.
абразивни вещества. Както при флуорида, степента на абразивност на пастата за зъби трябва да бъде строго съобразена с възрастта.
избелващи съставки. Те не трябва да са в състава на детската паста.
Вкусови добавки. В детските пасти за зъби се добавят ароматизиращи добавки, за да улеснят бебето да свикне с процеса на миене на зъбите, да направи процедурата по-приятна. По-добре е да изберете паста за зъби, която съдържа само естествени подсладители (пастите за зъби със захарин, синтетичните оцветители не са най-добрият избор).
Компоненти от пяна. Детската паста за зъби не трябва да съдържа SLS и E487.
Свързващи компоненти. Съставът трябва да съдържа само естествени вещества, например дървесна смола (целулоза, акрилова киселина – определено не).

Детска паста за зъби от 0 до 3 години.

През първите няколко месеца можете да миете зъбите на бебето си, без да използвате паста за зъби, като навлажнете специална четка с меки силиконови влакна в преварена вода. Когато детето навърши 1 година, можете да започнете да използвате първата детска паста за зъби. Пастата за зъби за деца от 1 година трябва да отговаря на следните критерии по отношение на състава: индекс на абразивност – не повече от 20 конвенционални единици, флуор на най-ниското ниво – не повече от 200 ppm (или изобщо не). На тази възраст децата често поглъщат паста за зъби, така че тя не трябва да съдържа силни детергенти.

Детска паста за зъби от 3 до 7 години.

По това време смяната на млечните зъби с постоянни вече може да започне, съставът на пастата за зъби трябва да осигурява добра хигиена и да предпазва от кариес, като същевременно е доста „нежен“. Индексът на абразивност на пастата за зъби за тази възраст е не повече от 50 конвенционални единици, флуорът – не повече от 500 ppm.

Детска паста за зъби от 7 до 12 години.

Тези пасти за зъби са близки по състав до продуктите за възрастни, но в същото време съставът им все още има някои особености. Индексът на абразивност на пастата за зъби за тази възраст е не повече от 50 конвенционални единици, флуорът е 1400 ppm.

Колко паста за зъби е необходима на едно дете за едно миене?

За дете под една година се препоръчва да миете зъбите си без паста, от 1 до 3 години – паста за зъби с размер на оризово зърно, от 3 до 6 години – с размер на половин грахово зърно, от 6 години – с големина на грахово зърно.

Какво да направите, ако дете погълне паста за зъби?

Производителите на детски пасти за зъби предвиждат възможността за поглъщане на пастата за зъби от бебе, без добавяне на опасни за детето компоненти в състава му. Ако дете е погълнало детска паста за зъби, не е страшно, но си струва да кажете на трохите, че не е нужно да правите това. По-опасна е ситуацията, ако детето „яде“ паста за зъби за възрастни: в този случай трябва да наблюдавате състоянието на бебето и незабавно да се консултирате с лекар, ако се появи гадене.

Рейтинг ТОП-5 на най-добрите производители на детски пасти за зъби.

SPLAT – детски натурални пасти с отличен състав. Доста широка гама: има пасти за зъби с различни вкусове и по-важното е, че има разделения на пасти за зъби според възрастта на детето. Пастите на този производител са безопасни, не могат да навредят на детето, ако случайно го погълне.
LACALUT е безопасна детска паста за зъби за деца до 4 години. Съставът на пастата включва елементи като флуор, аминофлуорид, витамини А и Е. Аминофлуоридът укрепва зъбния емайл и също така създава защитен филм.
SILKA – пастите са разработени за конкретна възраст на детето, интересни вкусове. Пастата е безопасна за поглъщане. Ярката опаковка със сигурност ще заинтересува детето и ще направи процеса на миене на зъбите по-приятен.
CHICCO – паста за зъби с безопасна формула за деца над една година От състава й са изключени флуорсъдържащи вещества и абразиви, които могат да увредят неоформения емайл. Ксилитолът предотвратява кариесите, а биокалцият укрепва зъбите.
ORAL-B – има 3 вида пасти за зъби: от 0 до 2 години, 3+, 6+. Пастите са разработени с участието на стоматолози и покриват „нуждите“ от хигиена на устната кухина на деца от различни възрасти.

Но в същото време трябва да запомните, че в допълнение към правилно избраната паста за зъби (предпочитаме естествения състав) и четка за зъби (обърнете внимание на електрическата четка за зъби AGU за обучение), е много важно да миете зъбите си редовно и старателно, хранете се добре и не забравяйте да посетите кабинетния зъболекар за профилактични прегледи.

Вашият коментар