Какво да правим ако детето заеква?

Несъмнено заекващото дете предизвиква безпокойство и страх у родителите. Какво за него? Болен ли е, ще мине ли? Притеснявайки се за детето, родителите несъзнателно могат да направят такива грешки, че вместо да помогнат на бебето, засилват заекването му, след което то преминава от напълно естествена фаза на формирането на речта в придобито умение и се фиксира.

Заекването е нарушение на темпо-ритмичната организация на речта, наричано още логоневроза или логоклония. По принцип заекването може да се появи на три етапа от развитието на детето: най-рано между 2-3-годишна възраст, след това на 6-годишна възраст, когато детето се подготвя за училище, а също и по време на пубертета.

Много деца на възраст между 2 и 5 години преминават през период на заекване, повтаряне на определени звуци, срички, думи или фрази, удължаване (удължаване) или спиране без произнасяне на необходимия звук или сричка, или показване на нерешителност в речта.

Въпреки това, преди да започнете да оплаквате факта, че детето ви заеква, трябва да разберете, че в по-голямата част от случаите заекването е преходен процес. Често, с развитието и формирането на говорния апарат, както и с увеличаването на речника на детето, заекването преминава от само себе си. Общоприето е, че до 5-6-годишна възраст заекването при 80% от децата преминава без външна помощ. Понякога може да отнеме повече време. Разбира се, това не означава, че трябва да се пренебрегва, защото колкото по-рано започнете да помагате на бебето си, толкова по-лесно ще му бъде да се справи с този проблем.

Няма лек за заекването, но има ефективни методи за коригирането му, които се предлагат у дома – в любящо семейство.

Какви са причините за заекването?

Причините за заекването не са еднозначни, много е трудно да се посочи някоя, която пряко определя заекването. Най-често това е резултат от комбинация от определени фактори. Експертите смятат, че сред различните фактори, които допринасят за заекването, са следните:

Генетика – 60% от заекващите имат заекващ член на семейството от I-II степен на родство; имитация на речта на любим човек също може да доведе до заекване;
усложнения след инфекциозни заболявания;
забавяне на речта – в резултат на това детето иска да каже повече, отколкото все още е способно, което води до колебания, проблеми с произношението и заекване;
особености в работата на централната нервна система – трудности при взаимодействието на различни области на мозъка. Определени проблеми, неуспехи в предаването на импулси към мускулите и части от тялото, участващи във възпроизвеждането на реч;
високо/повишено ниво на активност;
бързо темпо на речта;
бързо развитие на речта при деца, започнали да говорят късно (например до тригодишна възраст);
стресови и травматични ситуации – психологическа травма, или психотравма, всъщност всяка ситуация, в която детето губи чувство за стабилност и сигурност, може да доведе до заекване;
изкуствено (наложено) превръщане на дете от левичар в десняк;
големи изисквания по отношение на детето (разказвайте стихотворения, повтаряйте току-що прочетения текст и т.н.) и обръщайте внимание на недостатъците в произношението. Детето, опитвайки се все повече да угоди на родителите си, под влияние на възникващото вътрешно напрежение оправя своето заекване.

Първите признаци на заекване

Първите признаци на заекване, като правило, се появяват на възраст 18-24 месеца: има лексикален скок и децата се опитват да съставят първите си изречения, като избират и добавят думи. Заекването може да бъде разочароващо и разочароващо за родителите, но е съвсем естествено децата да преминат през него на този етап. Важно е да бъдете максимално търпеливи с детето.

Детето може да заекне в продължение на няколко седмици или няколко месеца, като заекването може да бъде спорадично (епизодично и нередовно). Ако обаче детето ви заеква често, заекването продължава да се влошава и е придружено от лицеви или телесни движения, струва си да го заведете на логопед. По-добре е да направите това на възраст около 3 години (не по-рано).

Училищни години

Обикновено, когато децата влязат в началното училище и започнат да усъвършенстват своите комуникационни умения, заекването спада до много ниско ниво. Дете в училищна възраст, което продължава да заеква, вероятно ще осъзнае затрудненията си в говора като сериозен проблем и се смущава от това. Затова съучениците и приятелите му обръщат специално внимание и дори може да го дразнят и подиграват.

Ако това се случи с вашето дете, говорете с учителя; по време на часовете той може да реши този проблем, като се обърне към децата чрез своите учителски умения. В правомощията на учителя е да намали количеството стресови ситуации, свързани с устната комуникация на вашето дете – той може да направи това дори преди началото на логопедичната терапия.

Кога да помолите за помощ

Ако детето ви е на пет години и все още заеква, консултирайте се с вашия педиатър и логопед. Можете също да използвате консултирайте се със специалист, ако:

повторението на цели думи и фрази става прекомерно, систематично и упорито;
повтарянето на звуци и срички започва да се случва по-често;
има увеличаване на удължаването (удължаването) на думите;
речта става особено трудна или напрегната;
забелязвате повишено напрежение в мускулите на лицето или стягане на артикулационните мускули;
забелязвате гласово напрежение, водещо до повишаване на тона или силата на звука;
детето ви се опитва да избягва ситуации, които изискват разговор;
детето ви сменя думата поради страх от заекване;
детето ви развива движения на лицето или тялото заедно със заекването;
имате други притеснения относно речта на детето си.

Разберете дали вашето училище може да предложи диагностични тестове и подходяща терапия, ако сте загрижени за заекване в продължение на шест месеца или повече.

Какво могат да направят родителите

Преди всичко помислете какво може да доведе до трудности. Има ли някой в ​​семейството, който заеква? Или може би детето влиза в контакт с такива хора у дома или на улицата? Случило ли се е нещо важно наскоро в живота на вашето бебе, което може да го е уплашило или притеснило? (Понякога дори обикновен шамар или посещение от Дядо Коледа са достатъчни, за да се уплашите). Ако нямаше такива ситуации, тогава има голяма вероятност нарушенията на говора да са изключително в естеството на характеристиките на развитието, които възникват в резултат на несъответствие между степента на развитие на речевия апарат и речника, с който детето вече може да оперира. за да се изкаже.

Опитайте следните стъпки, за да помогнете на детето си:

Не карайте детето си да говори ясно и правилно през цялото време. Нека говори весело и приятно – за удоволствие.
В никакъв случай не трябва да фокусирате вниманието на детето и да му правите коментари поради факта, че речта му е неправилна. Детето няма да разбере това, но ще реши, че той „не е такъв, какъвто трябва да бъде“, което, разбира се, само ще влоши ситуацията.
Не казвайте „не заеквайте“, „говорете по-бавно, започвате да заеквате“, не давайте добронамерен „добър съвет“. Например неща като „когато си нервен, започваш да заекваш, да се успокояваш“, „забави темпото“, „не бързай“ или „поемете дълбоко дъх“. Не поправяйте детето. Такива неща могат да доведат до фиксиране на заекването. Освен това те ще накарат детето да се почувства плахо и срамежливо.
Също така не говорете за проблемите на детето, мислейки, че то няма да им придаде голямо значение или няма да чува разговорите ви с други възрастни. Не драматизирайте ситуацията.
Няма нужда да награждавате детето за правилно произнесени фрази – това ще го научи, че в началото е по-изгодно да заекне известно време, за да получи похвала за правилната реч по-късно.
Използвайте семейните ястия като чудесно време за общуване. Избягвайте разсейващи фактори като радио или телевизия.
Избягвайте да карате детето ви да бъде принуждавано да говори или чете на глас, когато се чувства неудобно или когато заекването му се влошава. По-добре в този момент да му предложите някои дейности, които не изискват много разговори.
Не прекъсвайте детето си и не изисквайте от него да започне отначало.
Не казвайте на детето си да мисли, преди да говори.
Осигурете спокойна атмосфера в къщата. Опитайте се да забавите темпото на семейния живот.
Когато говорите с детето си или с други хора около него, говорете бавно и ясно. Изисква се практика. Но моделирането на бавно темпо на речта със сигурност ще помогне на говоренето на вашето бебе.
Поддържайте естествен зрителен контакт с детето си. Опитайте се да не гледате настрани, не се обръщайте и по никакъв начин не му показвайте разочарованието си.
Позволете на детето си да говори самостоятелно, като завърши мисъл или изречение. Направете пауза, преди да отговорите на въпросите или коментарите на детето си.
Когато общувате с дете, си струва да използвате прости и кратки изречения. Тогава той също ще използва същите и ще му бъде по-лесно да поддържа съгласуваността на речта.
Струва си да се работи и върху развитието на речевия апарат. Това може да се направи просто за забавление и удоволствие, например да духате (издухайте сапунени мехурчета, надуйте балони), да пеете, да издавате различни забавни имитиращи звуци (например котка мърка или прасе мрънка).
Необходимо е да се обърне внимание и на самочувствието на детето. Когато заекващо дете ходи на детска градина, други деца могат да му се подиграват там. В резултат на това не само ще коригира заекването, но и значително ще намали контактите или ще увеличи нивото на агресия. Затова трябва да се научи да не се срамува от заекването си и да не го третира като голям проблем.

Основното е, че ако детето ни заекне, ние като родители трябва да реагираме отзивчиво на подобни сигнали, да обвием детето с любов и да проявим търпение по отношение на особеностите на неговото развитие.

Вашият коментар