Детско Здраве

Полезни съвети и статии за детското здраве

ЗдравеИдеиСъвети

Как дапочистим носа на бебето

При възрастни запушеният нос е състояние, което причинява дискомфорт и много дискомфорт, но най-често се решава чрез използване на специални капки и опаковане на хартиени кърпички. За бебето това състояние е много по-опасно. Нека разберем защо:

Бебе със запушен нос не може да се храни нормално (не може да суче мляко или адаптирано мляко, когато носът не диша). Детето остава гладно, не получава полезни елементи и вещества, необходими за неговото хармонично развитие.
Също така, графикът на съня на бебето се губи, проявява се раздразнителност – нервната система е подложена на силен стрес.

Ето защо е важно да изчистите носа от трохите от слуз, защото бебето все още не може да издуха носа си.

Процедурата трябва да се извършва много внимателно и внимателно, за да не се повреди лигавицата на малкия нос или носната преграда. Прочетете за съвети как да се подготвите за отстраняване на слуз и какви грешки да избягвате:

не използвайте памучни тампони за почистване на носа на бебето, те могат да увредят лигавицата, в редки случаи – да причинят кървене от носа;
не почиствайте носа на бебето веднага след хранене, това може да провокира плюене;
използвайте само спрейове за деца, които се предлагат в специална бутилка – с малък накрайник (използването на спрей за „възрастен“ е не само опасно по отношение на състава си, но може да доведе и до навлизане на течност от назофаринкса в ухото и причиняване на отит на средното ухо);
опитайте се да не бъдете нервни преди процедурата;
преди да започнете, не забравяйте да измиете ръцете си със сапун и вода (по-добре е да изберете продукт без аромат)
5 минути преди началото на процедурата използвайте омекотител за краста, ако е необходимо.

Най-безопасният и ефективен начин е използването на специален назален аспиратор (дюзови помпи). Най-добрият аспиратор за новородени е този, който почиства носа на бебето ефективно и нежно. Освен това в периода на вирусни заболявания е особено важно процедурата да е хигиенична (по-добре е да не се използват тръбни аспиратори, в които процесът на изсмукване на слуз се извършва от майката чрез вдишване)

Детските аспиратори се предлагат в различни видове, но електронните аспиратори са най-ефективните и безопасни за детето. AGU разполага с 2 модела електрически дюзови помпи за новородени – AGU Daisy и AGU Penguin. И двете устройства са специално проектирани за почистване на малкия нос на бебето:

аспираторите имат сила, която, от една страна, ви позволява ефективно да почиствате носа на трохите от слуз, от друга страна, това е безопасно;
В комплекта са включени 2 меки силиконови накрайника – с тесен и широк чучур (можете да изберете този, от който се нуждаете в конкретна ситуация, в зависимост от консистенцията на слузта);
прозрачен резервоар за слуз ще помогне да се прецени: колко добре е извършено почистването;
вградените мелодии ще помогнат за успокояване и разсейване на бебето (ако е необходимо, мелодиите могат да бъдат изключени).

Ако сравним аспираторите AGU Daisy и AGU Penguin, тогава вторият има интересна форма (прилича на пингвин – детето със сигурност ще го оцени) и е малко по-малко шумно.
Как да използвате правилно аспиратора за новородени?

Кажете и покажете устройството на детето си, преди да го използвате за първи път. Оставете бебето да докосне аспиратора, включете помпата на дюзата заедно и покажете, че „по този начин“ ще почистите носа на мечката, на мама, татко и бебе. Детето трябва да свикне със звука на работещо устройство и да разбере, че не се случва нищо ужасно. В този случай процедурата за почистване на носа с аспиратор няма да бъде толкова плашеща.
Успокойте се и се опитайте да успокоите детето, ако го е страх.
Изберете подходящия накрайник според индивидуалните характеристики на формата и размера на носа, както и въз основа на състоянието на детето (тесен връх се препоръчва за тънка слуз, широк за дебел).
Поставете накрайника върху аспиратора и се уверете, че е в добро състояние.
Натиснете бутона за захранване и го задръжте, докато устройството изчиства слузта от носа на бебето.
Дръжте бебето изправено и вкарайте върха в едната ноздра, като държите главата на бебето, ако е необходимо. Дръжте аспиратора хоризонтално с върха под ъгъл от 90° спрямо носните проходи. Слузта се отстранява с аспиратор без допълнително външно въздействие върху устройството. Извършете отстраняване на слуз от другата ноздра. Ако е необходимо, процедурата може да се повтори.

Всички родители са изправени пред проблема със запушването на носа при бебета, но не всеки знае, че има ефективно устройство, което ще помогне за безопасно изчистване на носа от слуз – електронен детски аспиратор. Важно е бебето да диша свободно!

Вашият коментар