Как да научим детето да се храни здравословно

Опитвате се да научите детето си да яде зеленчуци – но всеки път то категорично отказва. Бихте искали цялото семейство да се събира на вечеря всеки ден – но някой винаги има спешни дела. Всички членове на вашето семейство разбират колко важна е физическата активност, но през уикендите не ходите на стадиона, а гледате телевизия.

Вероятно всеки е запознат с подобни ситуации. Но дори въпреки бързия ритъм на живот и натоварването, можете да се научите да водите здравословен и щастлив живот. Нека разгледаме няколко съвета как да постигнем това.

1. Отглеждайте зеленчуци в собствената си градина. Искате ли децата ви да обичат да ядат зеленчуци? Отглеждайте ги у дома. Купете семена и ги засадете в градината с децата си. Грижете се заедно за растенията: поливайте ги всеки ден и гледайте как растат. Говорете с детето си как мисли, когато растението расте и дава плод. Ако нямате достатъчно опит в отглеждането на растения, не се притеснявайте. Много зеленчукови култури (например моркови, тиквички, краставици, домати и др.) са непретенциозни – те са доста лесни за отглеждане.

2. Гответе храна заедно. Ако готвите ястия с детето си, можете да помогнете за развитието на здравословни хранителни навици, както и да укрепите комуникацията и емоционалната връзка с детето си. Ако имате голямо семейство и не искате много хора в кухнята, следвайте принципа „разделяй и владей“. Пригответе вечеря с едно от децата и на следващия ден оставете съпругата си да направи същото с другото дете.

3. Съберете се. Ако бързате за работа всяка сутрин и сте заети с работни срещи или фитнес тренировки вечер, може да ви е трудно да съберете цялото семейство за вечеря. Но се опитайте да ядете поне веднъж на ден със семейството си. Няма значение дали е закуска или вечеря. Съберете се и поговорете за това как всеки от вас е прекарал един ден.

4. Направете диетата си по-здравословна. Не е нужно да принуждавате децата си да ядат здравословна храна. Здравословното хранене може да бъде забавно. Нека всеки член на семейството си избере ястие, което ще готвите веднъж или два пъти седмично. Но в същото време задайте определени правила: диетата трябва да съдържа протеини, здравословни въглехидрати и фибри. Отидете да пазарувате с детето си и го насърчете да ви помогне да изберете плодове и зеленчуци. Направете малки промени в обичайната си диета: например, ако детето ви обича пица, пригответе я с вегетариански продукти.

5. Прекарвайте време навън. Можете просто да ходите пеша, да карате колело, ролери или да отидете на спортната площадка. Всяка от тези дейности ще помогне на вас и вашето дете да бъдете физически активни. В почивен ден, вместо да играете анимационни филми с детето си, изведете го на разходка в близкия парк или планирайте разходка с колело из квартала. Вместо да ходите на кино, играйте футбол или бадминтон на най-близката спортна площадка.

6. Отделете време, за да укрепите емоционалната си връзка със семейството си. Отделяйте време всяка седмица, което да прекарате със семейството си. Това може да бъде вечеря с пица в петък, разходка през уикенда или вечер на настолни игри. Каквато и семейна идея да ви хрумне, уверете се, че всички имате достатъчно време за общуване.

7. Насърчавайте и подкрепяйте близките. Щастието също означава да се чувстваш добре. Детето ви тревожи ли се за предстоящ тест? Вашият съпруг подготвя ли се за важна презентация на работното място? Създайте атмосфера у дома, в която всички членове на семейството ще се подкрепят взаимно и ще празнуват успеха на всеки.

Седемте съвета, обсъдени по-горе, ще ви помогнат да развиете навици за здравословно хранене и физическа активност. Ще прекарвате време със семейството си дори през най-напрегнатите периоди от живота си. Това не само ще помогне за създаването на здравословна атмосфера в семейството, но и ще ви направи по-сплотени и щастливи.

Вашият коментар