Как да научим детето да спортува

Вашето дете предпочита ли компютърните игри пред спорта? Не се ли интересува от футбол и други спортове? Или физическата му форма не е идеална и поради това е срамежлив? Каквато и да е причината, ако детето не обича спорта, е много трудно да го мотивирате.

Лекциите няма да помогнат. Може да се притеснявате, че ако не запишете детето си в спортна секция или не го научите да спортува, тогава ще бъде твърде късно. Но всъщност родителите имат повече възможности, отколкото си мислят.

Има няколко трика, които да помогнат на детето ви да стане по-физически активно. Това ще бъде от голяма полза, дори и да не мечтае да стане футболист.

1. Не забравяйте, че децата не се нуждаят от същите упражнения като възрастните.

За вас една пълна тренировка може да означава 30 минути бягане или изгаряне на определен брой калории. Но децата се държат различно. Тренировката за дете е поредица от упражнения или движения, които не трябва да се повтарят.

Ето защо, ако искате да привикнете детето към тренировките, станете му не треньор, а партньор в играта. Не го карайте да тича с вас сутрин, вместо това го поканете да играе футбол или друга игра на спортното игрище. В такива игри получавате тройна полза: привиквате детето си към спорт, вие сами сте активни и укрепвате емоционалната връзка с детето.

2. Кажете на детето си за ползите от упражненията

Не е нужно да убеждавате детето си да промени своите хобита или интереси. Просто му помогнете да разбере, че физическата активност му помага да се чувства по-добре в различни области от живота си. Например, ако детето ви обича математиката или обича да чете книги, кажете му, че физическите упражнения развиват мозъка, повишават концентрацията и вниманието.

3. Използвайте трикове

Има много начини да привлечете децата към физическа активност, без те дори да го знаят. Например, ако водите детето си до търговския център, паркирайте колата си по-далеч, за да може детето ви да ходи на по-голямо разстояние. Ако обича животните, предложете му да разхожда съседското куче. Не се смятайте за лъжец, мислете, че правите всичко това за доброто на детето.

4. Разберете причината, поради която детето не обича да спортува

Може би детето не обича да остава горещо след тренировка. Може би го дразнят връстниците си на спортното игрище или бързо се задъхва. Ако знаете истинската причина, поради която детето отказва да спортува, ще ви бъде по-лесно да намерите решение на проблема. Ако не можете сами да разберете причината, консултирайте се с детски психолог.

5. Започнете с малко

Експертите казват, че децата трябва да спортуват по около час всеки ден. Но това не означава, че трябва да говорят за това. Ако детето смята, че 30-минутната тренировка е твърде много за него, то няма да спортува.

Вместо това поканете детето си да тренира толкова, колкото му е удобно, дори и 5-10 минути. Основното е той да си постави цел и да я постигне. Когато едно дете може да изпълни поне малко упражнение, то ще се гордее, че е успяло да го направи. Това ще го вдъхнови към нови цели и постижения.

6. Упражнявайте се с цялото семейство

Вместо да гледате филми през уикендите с цялото семейство или да отидете на пицария, можете да отидете на разходка с колело или да отидете на стената за катерене. Предложете на детето си избор от няколко дейности, които включват физическа активност, и вижте кои от предложените му харесват повече. Децата искат да правят това, което ги интересува – и в това те са като възрастните.

Вашият коментар