Как правилно да измерим температурата на детето

Телесната температура е важен „маркер” за здравословното състояние на човека, индикатор за това дали всички процеси са нормални и има ли възпалителни процеси, заболявания или нарушения. Повишената телесна температура често може да служи като сигнал за началото на заболяването, така че контролът на стойностите на телесната температура е важен и необходим. Това важи особено за новородени и малки деца, които все още не могат да кажат на родителите си за лошото си здраве. В нашата статия ще разгледаме по-подробно важни въпроси за това как да измервате температурата на малки деца, кой термометър да изберете за измерване на телесната температура на детето и ще ви разкажем повече за видовете AGU термометри.

Повишената температура при дете може да е признак на следните състояния:

вирусна инфекция;

ротавирусна инфекция;

бактериална инфекция (като възпалено гърло или пневмония);

възпалителен процес в тялото;

нарушения на ендокринната система.

Въпреки това, температурата на детето може да се повиши в отговор на прегряване на тялото, никнене на зъби, да бъде реакция на ваксинация или силно превъзбуждане на нервната система. Родителите трябва да преценят състоянието на детето като цяло, дали има допълнителни симптоми на определено заболяване. Освен това е важно да запомните, че преносът на топлина при деца на различна възраст е различен. Така че бебетата до една година все още се учат само на терморегулацията на тялото си, показанията от 36,3 до 37,4 градуса се считат за норма. Консултирайте се с вашия педиатър за долните и горните температурни граници специално за възрастта на вашето дете!

Измерване на температурата при деца: как да го направя правилно?

Температурата на тялото на детето трябва да се измерва между храненията и не по-рано от един час след активно физическо натоварване, а също така е невъзможно да се измери температурата веднага след разходка навън в студено или горещо време. Ако детето плаче, крещи, е необходимо, ако е възможно, първо да успокоите бебето и едва след това да извършите измерването. Също така не забравяйте, че термометърът не трябва да е студен: внесете го в стаята, където е детето и измерването ще бъде направено 30-35 минути преди измерването да започне.

През периода на заболяване температурата се измерва най-малко 3 пъти на ден – сутрин, вечер (17 – 18 часа) и преди лягане. В острия период на заболяването температурата се измерва постоянно (на всеки 2-3 часа или по-често, ако скоростта на задаване е висока), докато състоянието на детето се нормализира.

Конкретното време и метод на измерване зависи от вида на вашето устройство, ще говорим за това по-подробно по-долу.

Къде да измерим температурата на детето?

Температурните измервания при малки деца се правят в подмишницата, в ухото или на челото, в устата или в ректума. При по-големите деца температурата най-често се измерва в подмишницата или на челото.

Къде се измерва температурата на бебетата?

Най-надеждната телесна температура при бебета до 3 месеца се показва чрез метода на измерване в ректума (нормалната стойност е до 38 градуса). Това се дължи на факта, че на тази възраст децата имат висока скорост на метаболизма, малко количество енергийни резерви за поддържане на постоянна телесна температура, несъвършена терморегулация – бебетата бързо стават студени или прегряват. Този метод обаче не се понася добре от бебетата и може да бъде травматичен, ако родителите не знаят как да използват ректални термометри. Поради това при кърмачетата се измерва и телесната температура с безконтактни термометри на челото / в ухото или се контролира със специален интелигентен индикатор (ще разгледаме това устройство по-долу).

Какви са термометрите за измерване на температура за деца?

Живачните термометри са стъклени инструменти с живак вътре. Тези устройства се считат за опасни не само за деца, но и за възрастни; в много страни термометри от този тип са забранени за употреба и продажба. Не се препоръчва за употреба.

Електронните термометри са устройства със сензор, който реагира на температурни промени. С такива устройства температурата се измерва в подмишницата, в ректума или в устата, тъй като устройството изисква близък контакт с тялото. Предимството на такива устройства е ниската им цена, недостатъкът е дългото време за измерване (най-малко 5 минути) и необходимостта от постоянен непрекъснат „контакт“ с тялото. Тези термометри не са подходящи за измерване на температурата на дете, тъй като е трудно да се „убеди“ бебето да прекара 5-7 минути спокойно, особено когато бебето е болно, не се чувства добре и е палаво.

Инфрачервените термометри са устройства, които с помощта на сензор „отчитат“ топлинното излъчване на тялото и го преобразуват в градуси. Основното предимство на всички устройства от този тип е скоростта на измерване: отнема само няколко секунди. Сред недостатъците могат да се разграничат следните: грешка при измерване от 1-2 деления, по-висока цена в сравнение с други видове термометри, необходимост от изучаване на инструкциите и правилата за измерване на температурата с този тип инструмент. Има два вида инфрачервени устройства – контактни (измерванията се извършват при контакт с кожата на детето) и безконтактни (измерванията се извършват от разстояние).

Бебешките температурни стикери са стикери, които залепват по челото на бебето и показват дали е необходимо да се измерва температурата с истински термометър. Всъщност тези стикери не могат да заменят измерването на температурата с пълноценно устройство, но могат да се използват допълнително.

Най-удобните и безопасни за измерване на температурата при деца са инфрачервените термометри. AGU има както безконтактни инфрачервени термометри, така и контактни, всеки модел от които има редица предимства. Помислете за всички модели термометри по-подробно.

Безконтактен термометър – AGU Giraffe. Този термометър отчита температурата без да докосва детето, измерването отнема 1 секунда. Устройството е лесно за използване. Този термометър е много удобен за измерване на температурата на спящо бебе, удобно и безопасно. Измерването на температурата се извършва на челото на детето.

Контактни термометри (всички устройства позволяват измерване както на челото, така и в ухото):

AGU Brainy е устройство, всяко измерване на което се съхранява в специално AGU приложение на смартфон. Това е много удобно, тъй като е лесно да предоставите информация на педиатъра на рецепцията или да я изпратите на пратеника. Можете също така сами да проследите динамиката, да оцените реакцията на детето към антипиретици. Време за измерване с такъв термометър: от 1 секунда.

AGU Eaglet е термометър, който освен основната си функция може да се използва и като часовник. Освен това устройството показва температурата на околната среда. Време за измерване с този термометър: 1-2 секунди

Отделно искаме да подчертаем AGU Skinny Smart Temperature Indicator – устройство, което непрекъснато и точно следи температурата на детето и дава сигнал навреме, ако промените настъпят твърде бързо или ако температурата е превишила зададения „праг“. Сигналът се изпраща като известие към смартфона (към приложението AGU). Време за наблюдение: 24/7. Индикаторът е малък, закопчава се със специален стикер и не носи дискомфорт на бебето. Това устройство най-често се използва за наблюдение на телесната температура при малки деца, както и при бебета, склонни към бързо повишаване на температурата.

Контролът на температурата при децата е важен процес, който не може да бъде изоставен. Изберете качествени и безопасни уреди, защото от това зависи здравето на вашето дете!

Вашият коментар