Ковид и училището

От началото на учебната година много неща трябва да се променят в училищата, за да могат децата свободно да учат и да се развиват, без да рискуват здравето си. Децата учат най-добре, когато са в училище. Въпреки това, ученето в класната стая е безопасно само ако се спазват всички карантинни мерки. Училището трябва да гарантира безопасността както на учениците, така и на учителите.

Защо обучението трябва да се провежда в класната стая

Училището е нещо повече от знания, които децата получават в класната стая. Освен че се учат да четат, пишат и смятат, децата учат социални и емоционални умения, упражняват и получават психологическа подкрепа в училище. Децата са лишени от всичко това в онлайн обучението.

Въпреки това, за да се гарантира училищното обучение по време на пандемията от COVID-19 без риск за здравето на децата, училищата трябва да се придържат към препоръките на Световната здравна организация, за да предпазят децата. Ако училищата бъдат принудени да преминат към онлайн обучение, те ще трябва да осигурят достъп до образователния процес за всички ученици без изключение.

Какво могат да направят училищата

Училищата трябва да спазват определени мерки за безопасност, за да предотвратят разпространението на COVID-19. По-специално, такива мерки трябва да се спазват.

Спазвайте социална дистанция. И учениците, и учителите трябва да са на разстояние най-малко един и половина метър един от друг, за да се избегне евентуална инфекция. Проучванията показват, че е възможно да се намали рискът от инфекция чрез поставяне на бюра в класните стаи на разстояние от един и половина метра и намаляване на контакта между учениците. Вероятността от заразяване ще бъде още по-ниска, ако учениците носят маски и не посещават занятия със симптоми на настинка. Учителите също трябва да спазват дистанция между себе си и с учениците, да носят маски и да избягват масови събирания.

Когато е възможно, учителите трябва да преподават на открито. Това ще помогне за поддържане на социалното дистанциране. Откритата площ е подходяща за уроци по физическо възпитание, изкуство или музика.

Носете маски и практикувайте хигиена на ръцете. За да се избегне разпространението на вируса, всички деца на възраст над две години и всички възрастни трябва да носят маски, които покриват носа и устата. Ако се носи правилно, маската ще предпази детето ви през целия учебен ден. Освен това е важно периодично да миете ръцете си със сапун и вода през целия ден.

Промени в режима на обучение. За да ограничите контактите на учениците извън класа, трябва да предприемете следните мерки:

учениците трябва да останат в класните стаи, а учителите трябва да преминават от клас в клас. Така учениците няма да се тълпят в коридорите на почивка;
учениците трябва да се хранят в класни стаи или на открито, а не в столови;
вратите на класната стая трябва да се държат отворени, така че учениците да са по-малко склонни да докосват дръжките на вратите.

Тестване за COVID-19 и измерване на температурата. PCR тест за COVID-19 показва дали човек в момента е заразен. Поради това е от малка полза за предотвратяване на епидемии в училище. Ето защо днес Министерството на здравеопазването не въвежда задължително тестване за ученици и служители на училището.

В някои училища също не е възможно постоянно да се измерва температурата на учениците. Въпреки това родителите трябва да следят благосъстоянието на децата си и да ги оставят вкъщи, ако проявят някакви признаци на заболяване.

Училищните администратори трябва постоянно да напомнят на учениците и учителите да останат вкъщи, ако температурата им е над 37,1°C или ако проявяват някакви други симптоми на настинка.

Информиране за вашите контакти и спазване на режима на самоизолация. Към днешна дата медицинските изследвания показват, че децата под 10-годишна възраст са по-малко склонни да се заразят с COVID-19 и да предадат вируса на други хора. Училищата обаче трябва да предвидят тази възможност. Ако ученик или служител в училище е бил в контакт с потвърден случай, той трябва да се самоизолира за две седмици от последния контакт с това лице. (Контакт означава, че хората са били на разстояние от един и половина метра за най-малко 15 минути).

Работата на здравните центрове в училищата. Медицинските сестри трябва да измерват температурата на всички ученици, които се чувстват зле през учебния ден. Училищата трябва да бъдат оборудвани със специални зони за изолиране на ученици, които се чувстват зле. От съображения за безопасност медицинските сестри трябва да използват медицински маски и ръкавици за еднократна употреба.

Почистване и дезинфекция на помещения. Училищата трябва да следват указанията на Световната здравна организация за дезинфекция на съоръжения.

Училищни автобуси, коридори и спортни площадки

Тъй като училищните автобуси, коридорите и детските площадки стават претъпкани с ученици, училищата трябва да гарантират, че са налице следните мерки за безопасност:

шофьорите на автобуси трябва да носят маски през цялото време;
ако родителите на ученици имат възможност да карат децата си до училище с кола, това трябва да се насърчава;
в училищните коридори посоката на движение трябва да се маркира на пода, за да се намали натрупване на ученици. За същата цел си струва да се изключи използването на шкафчета от учениците;
на детската площадка учениците трябва да са на малки групи. Спортното оборудване на детските площадки трябва редовно да се дезинфекцира.

Други препоръки

В допълнение към запазването на безопасността на учениците по време на пандемия, училищата трябва да вземат предвид и други фактори.

Студенти с висок риск. Въпреки че мерките за сигурност, обсъдени по-горе, намаляват риска от разпространение на вируса, те не го премахват напълно. Някои студенти, които имат различни хронични заболявания и са изложени на риск от заразяване с COVID-19, може да се нуждаят от допълнителни мерки за сигурност. Учителите в класната стая и училищните медицински сестри могат да помогнат за идентифицирането на тези ученици и да им осигурят допълнителни мерки за сигурност.

Психологическа подкрепа. Училището трябва да помага на учениците да поддържат психичното здраве по време на пандемията. Училищните психолози трябва да помогнат на децата да се справят със стреса, свързан с пандемията, да разпознаят симптомите на тревожност у учениците и да им помогнат да се справят.

Хранене. Пълноценното хранене помага за поддържане на имунната система на децата. Следователно училището трябва да предоставя безплатни или на намалени цени ястия на повече ученици, отколкото преди пандемията.

Ученето по време на пандемията от COVID-19 може да изглежда погрешно или ненормално за някои, поне за известно време. Но без значение какви мерки предприемат училищата, за да гарантират безопасността на учениците и учителите, крайният резултат зависи от всеки.

Вашият коментар