Корона вирус – симптоми при децата

С избухването на COVID-19 много родители се чувстват тревожни за детето си. Каква е вероятността децата да се заразят с вируса? Как се проявява болестта при тях? Нека разгледаме тези въпроси по-подробно.
Какво се знае за болестта?

COVID‑19 е инфекция, която се предава от човек на човек по въздушно-капков път, въздушен прах или контакт. Вирусът все още е малко проучен, но със сигурност се знае, че засяга долните дихателни пътища и има висока степен на заразност.

В повечето случаи заболяването завършва с пълно възстановяване на пациента. В тежки случаи човек може да развие дихателна недостатъчност.
Децата получават ли коронавирус?

Отговорът на този въпрос е недвусмислен: детето може да получи коронавирус. Въпреки това, вероятността от инфекция е много по-ниска от тази на възрастен.

Пациентите на възраст от 0 до 19 години съставляват по-малко от 1% от общия брой случаи. Тази тенденция се дължи на по-силния имунитет на детския организъм.

Според проучване на китайски учени рискът от развитие на заболяването при деца над 6 години е по-висок, отколкото при по-малките. Също така се отбелязва, че момчетата са заразени с вируса по-често от момичетата.
Симптоми на коронавирус при деца

Коронавирусът няма специфични симптоми. В повечето случаи при децата заболяването протича леко и наподобява обичайния ТОРС.

Първите признаци на коронавирус при деца:

леко повишаване на телесната температура;

хрема;

възпалено гърло;

кашлица;

обща слабост.

Също така се случва, че ако има инфекция, изобщо няма признаци на коронавирус при децата.

В редки ситуации е възможно тежко протичане на заболяването, при което първичните симптоми се развиват в по-ярки признаци:

телесна температура 38-40 ° C;

изтощителна суха кашлица;

болка в гърдите;

болки в мускулите и ставите;

диспнея.

По време на епидемията от коронавирус експертите съветват родителите често да следят телесната температура на детето си. За проследяване на телесната температура при малки деца и кърмачета е удобно да използвате интелигентен температурен индикатор, а при по-големи деца – термометър.
Какво да направите, ако родителите подозират, че детето има заболяване?

Ако по време на избухването на коронавирус детето ви е започнало да кашля или е имало други признаци на ТОРС, тогава трябва да потърсите помощ от педиатър. В този случай би било разумно да не отидете в клиниката, а да се обадите на специалист у дома.

Наличието на тежки симптоми при дете изисква незабавно повикване на линейка.

Определението за коронавирус е възможно чрез изследване на намазки от назофаринкса, плазма и кръвен серум. Силна основа за такъв анализ е наличието на пневмония при дете, което може да бъде открито с помощта на рентгенова снимка на белите дробове и/или КТ.
Предотвратяване на заболявания

Мерките за превенция на COVID‑19 за деца и възрастни са еднакви:

избягвайте претъпкани места. Ако това не успее, носете защитна маска,

дръжте на разстояние най-малко 1,5 метра от други хора на обществени места;

мийте ръцете си често със сапун или ги третирайте с антисептик;

използвайте продукти за лична хигиена;

не докосвайте лицето си с ръце;

стимулират имунитета. Например, ефективно средство за повишаване на защитните сили на организма е вдишването с пулверизатор, използвайки лекарства, съдържащи интерферон. Подробна схема на такава превенция трябва да се изясни с педиатъра.

Как да предадем на детето правилата за хигиена и поведение на обществени места по време на епидемията от коронавирус? Всеки ден трябва да говорите с него по тази тема и да покажете със собствен пример как да направите правилното нещо.
Заключение

Така че при децата рискът от заразяване с коронавирус е много малък. Но родителите трябва да са наясно със ситуацията и внимателно да наблюдават състоянието на детето.

Вашият коментар