Детско Здраве

Полезни съвети и статии за детското здраве

Съвети

Личната хигиена на детето е ключът към неговото здраве

Разбира се, всеки родител иска детето му да расте здраво и силно. Има много фактори, от които зависи въплъщаването на тези желания в реалност. Това са и наследствеността, и правилното хранене, и факторите на околната среда, и, разбира се, личната хигиена. Ако не можете да промените някои обстоятелства, тогава да научите детето си да спазва основните правила за лична хигиена е ваша пряка отговорност като родител.

В преследване на красота и оригиналност, в желанието си да направят детето по-различно от връстниците си, поне по облеклото, много родители забравят, че основните качества, които трябва да притежават детските обувки и дрехи, са практичност и удобство.

Не бива да се подценява ролята на личната хигиена в живота, здравето и възпитанието на детето. Как да не подценяваме ролята на детските дрехи и обувки в тази хигиена. В много семейства е обичайно да се облича дете за празник, но често се забравя фактът, че ежедневните дрехи трябва винаги да са чисти и подредени.

Детските дрехи и обувки значително намаляват степента на неблагоприятно въздействие на различни фактори на околната среда, като същевременно спомагат за отстраняването на потта и мастните секрети от кожата. Ето защо трябва да обърнете голямо внимание на хигиената на вашето дете. Винаги чистите и изгладени дрехи ще допринесат за спазването на чистотата от детето (впечатлението от снежнобяла риза е лесно да се развали с неизмито врат или непочистени нокти) и усърдие в ученето.

Детските обувки, както и дрехите, трябва да се поддържат чисти. Грижата за нещата и спазването на правилата за лична хигиена не само ще удължи живота на детските обувки, но и ще предпази детето ви от гъбични заболявания или настинки, които могат да бъдат резултат от мокри крака.

В резултат на ежедневното замърсяване детските обувки и дрехи губят своите защитни свойства. Пропускливостта на въздуха намалява, поради което детето започва да се поти прекомерно, хигроскопичността и паропропускливостта, което се отразява негативно на топлозащитните качества на дрехите. Поради натрупването на повишено количество соли и мазнини в тъканта на облеклото, нейните абсорбиращи свойства се влошават, което увеличава риска от развитие на бактерии и микроби. Затова както обувките, така и детските дрехи се нуждаят от редовно щателно почистване.

Най-ефективният метод, особено в случай на дрехи за малки деца, е прането в мека вода. Не забравяйте да използвате специални почистващи препарати и прахове, които нямат алергенни свойства. Препоръчва се варенето на пелени и бельо за бебета, тъй като това убива микроби и бактерии, които могат да причинят заболявания или алергии. След пране всички детски дрехи трябва да се изплакнат, за да се премахнат всички следи от перилни препарати от тъканта.

Препоръчително е да сменяте дрехите за деца поне веднъж седмично, а за бебета дори по-често, като прането им трябва да се извършва отделно от дрехите на възрастните членове на семейството. Препоръчително е бельото и дрехите за деца да се сушат на чист въздух (балкон или лоджия), да се отстрани леко влагата и да се извърши окончателно сушене по време на гладенето. Тази процедура изпълнява и функцията на дезинфекция, тъй като високите температури убиват повечето от познатите бактерии.

Бельото на детето трябва да се съхранява в отделно шкафче или поне на отделен рафт в общ килер. Научете детето си да сгъва собственото си бельо и да го сменя, ако е необходимо, това ще му даде представа за самостоятелността и личната хигиена.

Не по-малко внимателно трябва да се подхожда към грижата за връхните дрехи (не само детските сарафани се нуждаят от почистване). След разходката роклята, палтото и другите връхни дрехи трябва да бъдат почистени и проветрени. А в случаите, когато навън вали дъжд или сняг, палтото (якето, коженото палто) първо трябва да се изсуши и след това да се изглади.

И, разбира се, детските сарафани, гащеризони и други дрехи и обувки трябва да бъдат ушити от естествени материали. Затова бъдете изключително внимателни при избора на дрехи за вашето дете. Ако нямате специализирани детски магазини във вашия град, тогава на помощ ще ви се притече онлайн магазин за детски дрехи. Тук можете да изберете висококачествени неща за вашето дете, в които ще му е удобно и удобно. В допълнение, това ще ви позволи значително да спестите време, което младата майка вече има малко.

Вашият коментар