Могат ли децата да страдат от депресия?

Детската депресия е различна от обичайните промени в настроението, които детето изпитва, докато расте. Ако детето е тъжно, не заключавайте веднага, че има депресия. Но ако детето постоянно се разхожда тъжно или лошото му поведение засяга комуникацията, интересите, академичното представяне, тогава това може да показва депресия. Не забравяйте, че депресията е сериозно заболяване, но може да се лекува успешно.

Как да разберете дали детето има депресия?

Симптомите на депресия при децата са различни. Много често не им се обръща внимание, тъй като се считат за нормални психологически промени по време на израстването. Учените са изследвали маскирана (ларвирана) депресия (т.е. латентна), при която депресивното състояние на детето се крие зад агресивното му поведение. Това поведение е по-често при по-малките деца. При повечето деца депресията се проявява по същия начин, както при възрастните – тъжни са, в лошо настроение са. Основните симптоми на депресия са тъга, чувство на безнадеждност и промени в настроението.

Симптоми на депресия при деца:

Раздразнителност или гняв.
Постоянно състояние на тъга и безнадеждност.
Социалното изключване.
Повишена чувствителност.
Промени в апетита – повишен апетит или пълното му отсъствие.
Промени в моделите на съня – безсъние или постоянна сънливост.
Сълзливост.
Проблеми с концентрацията.
Умора и липса на енергия.
Оплаквания за здравето (стомах или главоболие), лечението не помага.
Липса на желание да се занимават със своите хобита, да общуват с приятели, да участват в различни дейности.
Чувство за безполезност или вина.
Намалено внимание.
Мисли за смърт или самоубийство.

По правило всички тези симптоми се появяват по различно време и в различни ситуации. Докато някои деца функционират доста добре в познатата им среда, повечето ще изпитат значително намаляване на социалната активност, загуба на интерес към ученето или промени във външния вид. По това време те могат да започнат да употребяват наркотици или алкохол, особено ако са над дванадесет години.

Деца под дванадесет години могат да направят опит за самоубийство, но това е изключително рядко. Обикновено това е импулсивно решение, което се случва, когато са разстроени или ядосани. Според проучванията момичетата се опитват само да се самоубият, но момчетата всъщност се опитват да се самоубият. Децата в семейства със злоупотреба с алкохол или физическо насилие са по-склонни да се самоубият по време на депресия.

Кои деца са предразположени към депресия?

Повече от 2,5% от децата страдат от депресия. Момчетата често показват симптоми преди десетгодишна възраст, а момичетата след шестнадесет години.

Биполярното разстройство се диагностицира по-често при юноши, отколкото при малки деца. Това обаче не означава, че децата не страдат от тях. Обикновено симптомите на биполярно разстройство се бъркат с разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност, обсесивно-компулсивно разстройство или поведенческо разстройство.

Какво причинява депресия при децата?

Както при възрастните, депресията при децата може да се дължи на всяка комбинация от фактори, които са свързани с физическото здраве, житейските събития, околната среда, генетичната предразположеност или биохимичните нарушения. Депресията не е състояние, което преминава от само себе си без лечение.

Може ли да се предотврати депресията при децата?

Децата с фамилна анамнеза за депресия са по-склонни да развият това състояние. Ако родителите също страдат от депресия, тогава първите симптоми при детето ще се появят много по-рано, отколкото при децата на здрави родители. Децата от проблемни семейства или деца, които злоупотребяват с алкохол и наркотици, са по-податливи на депресия.

Как да диагностицираме депресията при деца?

Ако симптомите на депресия на вашето дете не изчезнат в рамките на две седмици, не забравяйте да посетите лекар. Освен това се консултирайте с детски психиатър.

Няма специфични тестове, независимо дали са медицински или психологически, които да диагностицират точно депресията. Но обикновен разпит и разпит на детето и неговите родители, съчетани с медицински данни, могат да помогнат за поставянето на диагнозата. Понякога интервюирането и терапията могат да идентифицират други състояния, които изострят депресията, като разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност, обсесивно-компулсивно разстройство или поведенческо разстройство.

Какви са леченията за депресия?

Лечението на депресия при деца е същото като при възрастните. Те включват психотерапия и медикаменти. Първоначално лекарят на вашето дете може да предложи само психотерапия. И ако след известно време няма подобрение, тогава могат да бъдат предписани антидепресанти. Многобройни проучвания потвърждават, че комбинирането на психотерапия с медикаменти е най-ефективният начин за лечение на депресия.

Лечение на деца с биполярно разстройство

Деца с биполярно разстройство се лекуват с психотерапия в комбинация с лекарства, като по правило това са антидепресанти и стабилизатори на настроението.

Антидепресантите трябва да се използват с повишено внимание, тъй като те могат да причинят манийни епизоди или хиперактивно поведение при деца с биполярно разстройство.

Също така си струва да се помни, че антидепресантите могат да допринесат за суицидни мисли и да повлияят негативно на поведението на деца и юноши, страдащи от депресия и други психични разстройства. Ако имате някакви въпроси или притеснения, не забравяйте да говорите с Вашия лекар. Ако на детето Ви са предписани лекарства, важно е да общувате с Вашия лекар през цялото време по време на лечението.

Дългосрочна перспектива

Изследванията показват, че депресията вече се проявява при деца в по-ранна възраст. Депресията може да се развие отново в зряла възраст. Много често депресията се проявява едновременно с други здравословни проблеми. Изследванията показват също, че с течение на времето депресията може да се превърне в по-сериозно психично заболяване, поради което навременната диагноза, правилното лечение и наблюдението са толкова важни.

За родителите е трудно да признаят пред себе си, че детето им има депресия. Може би отлагат посещението на лекар поради социалната стигма, свързана с психични заболявания. Ето защо родителите трябва да разберат, че депресията не е смъртна присъда и че ранното лечение ще помогне на детето да расте физически и емоционално здраво. Трябва също така да научите за бъдещите последици от депресията, които детето ви може да има.

Депресия при деца: предупредителни знаци

Родителите трябва да бъдат изключително бдителни, ако детето има склонност към суицидно поведение.

Ето някои предупредителни признаци за суицидно поведение при деца:

Голям брой симптоми на депресия (промени в апетита, съня, поведението).
Социално изключване, дори в семейството.
Говорете за самоубийство, безнадеждност и безпомощност.
Агресивно поведение.
рискови действия.
Чести наранявания.
Злоупотреба с алкохол или наркотици.
Концентрация върху нездравословни и лоши теми.
Разговори за смъртта.
Сълзливост или липса на изразяване на емоции.
Раздаване на лични вещи.

Вашият коментар