Суха кашлица при децата

Родителите винаги се тревожат за здравето на децата си и се надяват бебето винаги да е здраво. Но, за съжаление, децата се разболяват и един от честите симптоми на детските заболявания е сухата кашлица. Това носи много дискомфорт на детето: измъчва го през деня и не му позволява да спи нормално през нощта, дразни лигавицата на гърлото на бебето, което води до болезнени усещания. В редки случаи сухата кашлица може да достигне до състояние на повръщане при дете и дори загуба на съзнание. Много е важно родителите да разберат възможните причини за суха кашлица при дете, особеностите на лечението, кои средства могат да се използват за суха кашлица при деца и кои определено не си струват.

Как да разпознаем, че детето има суха кашлица?

Кашлицата е нормална реакция на човешкото тяло към дразнители: инфекции, бактерии, прах, чужди тела. Така тялото се пречиства и се освобождава от ненужните „елементи“. Но в същото време кашлицата е и симптом на различни заболявания.

Има 2 вида кашлица – суха и мокра с храчки. Сухата кашлица е особено неприятна, тъй като не отстранява храчките, което означава, че инфекцията не излиза с нея. Пристъпите на такава кашлица не дават облекчение на бебето. Детето не може да кашля през цялото време.

Сухата кашлица при дете може лесно да се разпознае по звука: тя е силна и кънтяща, изглежда е много близо (и това е вярно, защото сухата кашлица най-често се образува в ларинкса). Пристъпите на суха кашлица могат да последват един след друг, но те не носят облекчение на състоянието на детето.

Появата на суха кашлица при дете: защо?

Най-често сухата кашлица се появява в самото начало на заболяването. Една от честите причини за суха кашлица при дете е ТОРС. Вирусите навлизат в горните дихателни пътища и започва възпаление. Също така сухата кашлица е често „придружаващ“ заболявания като трахеит, ларингит, ларинготрахеит. Родителите трябва да са наясно: такава кашлица може да се появи в самия край на заболяването (в така наречената фаза на възстановяване) и известно време след това. Именно този вид суха кашлица се нарича „остатъчна“.

Най-честите причини за суха кашлица при деца са:

ТОРС;
остър трахеит, ларингит, бронхит, пневмония (в самото начало на заболяването);
наличието на слуз в гърлото по време на заболявания като ринит, фарингит, синузит;
алергия;
механично дразнене на дихателните пътища (поради чужди тела, например)
магарешка кашлица (нейният катарален период);
неблагоприятна среда (пушене от възрастни в апартамента, в който живее детето);
астма;
„Остатъчна“ кашлица след боледуване;
приемане на определени лекарства.

Дете има суха кашлица: характеристики на лечението на суха кашлица при деца.

На първо място, лечението на суха кашлица при дете трябва да започне с общите правила, приложими за всяка настинка, ТОРС и други вирусни заболявания. Детето трябва да намали физическата активност или да осигури почивка на легло, ако такова назначаване от лекуващия лекар, дайте много топла напитка, така че тялото в никакъв случай да не е дехидратирано. Като напитка, правилното решение биха били „витаминни“ плодови напитки от горски плодове, слаб чай, мляко, но е по-добре да се изключат сладки компоти или сокове от опаковките.

Много е важно да се създаде правилна температура в стаята на детето, да се осигури вентилация и да се овлажнява въздухът – така детето ще диша по-лесно и общото му състояние ще бъде малко по-добро. За овлажняване на въздуха можете да използвате овлажнителя AGU.

Основната причина за такъв сериозен дискомфорт при наличие на суха кашлица е възпалението на лигавицата на ларинкса, нейното дразнене, следователно, за да се облекчи състоянието на детето, са полезни средства с омекотяващ ефект – масло, мед. Тези средства няма да могат да решат напълно проблема със сухата кашлица и да го излекуват, но детето ще започне да се чувства по-добре. Със същата цел на детето се дава обилно пиене.

В допълнение към горните препоръки е много важно да се консултирате със специалист за съвет, тъй като, за съжаление, сухата кашлица не винаги е симптом на обикновена настинка или ТОРС. И ако заболяването се окаже по-сериозно, по-добре е да започнете лечението още в първите дни, своевременно.

Лекарства за суха кашлица

Първото изискване, което важи за всички лекарства за лечение на заболявания при деца, е безопасността. Сега има лекарства, които дори бебетата могат да приемат. Не забравяйте да прочетете инструкциите за лекарството, за да разберете възможните странични ефекти от употребата на определено лекарство, противопоказанията, нюансите на употреба и друга важна информация.

Също така родителите трябва да обърнат внимание на формата, в която е направено това или онова лекарство – дали е таблетка или сироп. Например на малките деца най-често не се дава хапче, размерът му може да предизвика затруднения при преглъщане, но се използват сиропи или капки – това е по-подходящо и удобно за детето.

Има 2 основни групи лекарства, които се използват за лечение на суха кашлица при деца:

Лекарства, които действат върху периферните връзки на кашличния рефлекс. Те включват Например таблетки за кашлица, които действат локално, за да намалят възпалението, както и степента на кашличен рефлекс. Също така, такива таблетки за кашлица могат да съдържат аналгетичен, антимикробен и/или противовъзпалителен компонент. Хапчетата за резорбция за кашлица изобщо не се предписват на трохи, тъй като в повечето случаи те поглъщат такива хапчета и не се разтварят и няма да има ефект от хапчетата.

Лекарства, които действат върху центъра на кашлицата и „временно премахват” кашличния рефлекс. Използването на такива средства трябва да се извършва стриктно по лекарско предписание и само със суха кашлица, с мокра кашлица с храчки, употребата на такива лекарства е забранена. При суха кашлица няма храчки в белите дробове или бронхите и потискането на кашличния рефлекс не е опасно: стагнация на храчките не може да се случи. Този вид лекарство помага за намаляване на интензивността на кашлицата, поради което се подобрява общото благосъстояние.

Също така, едно от популярните средства в борбата със сухата кашлица е пулверизирането – инхалация у дома с помощта на пулверизатор.

Инхалация при суха кашлица при деца.

Основното предимство на терапията с пулверизатор пред, например, приемането на хапчета е способността на пулверизатора да превърне лекарството в аерозол и да действа точково върху болестта, доставяйки го точно до „епицентъра“ на заболяването. В зависимост от заболяването и целта на вдишването, за борба със сухата кашлица могат да се използват следните лекарства:

Солен разтвор – за овлажняване на лигавицата на ларинкса, намаляване на интензивността на кашлицата.
Физиологичен разтвор – за борба с микробите, намаляване на отока и за антисептично действие.
Антисептици и антибиотици – при кашлица, причинена от бактерии.

За ефективно вдишване трябва напълно да следвате препоръките на лекаря – той е този, който ще избере необходимото лекарство, количеството на инхалацията и тяхната продължителност – и ще изберете добър пулверизатор за себе си. AGU пулверизаторите са отлично решение по този въпрос, тъй като са специално разработени за лечение на респираторни заболявания при деца. Пулверизаторът AGU е оборудван както с детска маска, така и с по-голяма маска, подходяща за възрастен. И мрежестият пулверизатор AGU, и компресорният пулверизатор не унищожават лекарствата по време на работа и помагат на родителите да се справят със сухата кашлица при дете възможно най-ефективно, удобно и бързо.

Как да не се лекува суха кашлица при деца

В момента, когато родителите осъзнаха проблема и започнаха да работят с него, е важно да се консултирате с лекар: не можете да се самолекувате, това в крайна сметка може да доведе до сериозни последици. Невъзможно е в същото време самостоятелно да се „предписва“ лекарство за суха кашлица и мокра кашлица с храчки на дете – в края на краищата това е много опасно. Много лекарства за влажна кашлица са насочени към отстраняване на храчките, разреждането им, но тези от суха кашлица потискат рефлекса на кашлицата. Ако дадете на детето две от тези лекарства едновременно, слузта ще започне да се натрупва в дихателните пътища на детето.

Освен това не можете да слагате горчични пластири на детето си или да ги търкате със затоплящи мехлеми, освен ако не е по лекарско предписание. Има заболявания, при които подобни действия (например ларингит) само ще направят ситуацията още по-трудна.

За да помогнете на детето да „победи“ суха кашлица, възрастните трябва да знаят със сигурност: причината за кашлицата на детето си, режима на лечение от лекаря, необходимите лекарства и необходимото оборудване. И тогава лечението ще бъде ефективно и детето бързо ще се възстанови!

Вашият коментар