Съвети за здравословно хранене

Днес педиатрите казват, че децата все повече изпитват последиците от преяждането и нездравословното хранене. Става очевидно, че децата ядат твърде много преработени храни и сладкиши и твърде малко зеленчуци. Проблемът с нездравословното хранене при децата става все по-широко разпространен. Индексът на телесна маса при децата постепенно се увеличава. Все по-често децата страдат от висока кръвна захар и високо кръвно налягане. Заболявания и разстройства като астма, разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност и захарен диабет също се увеличават. Свързват се и с нездравословните хранителни навици.

Да научиш детето да се храни здравословно може да бъде трудно. Съвременните тийнейджъри са толкова свикнали със сладкото, солените храни и преработените храни, че реагират на здравословната храна с фразите: „Не искам“, „Няма да ям това“, „Не обичам зеленчуци“ и т.н. Въпреки това, с правилния подход родителите могат да развият здравословни хранителни навици у децата, към които да се придържат в зряла възраст.

Покажете на детето си, че здравословното хранене е забавно и че децата по света ядат здравословна храна. За да направите това, се придържайте към следните препоръки.

Използвайте мобилни приложения

Има редица мобилни приложения, които ви помагат да изберете най-здравословната диета, да изчислите оптималното количество калории и т.н. Използвайте любовта на децата си към мобилните приложения, за да превърнете лекциите за здравословна храна в забавна дейност.

Следете приема на храна

Уверете се, че детето прави 30 дъвкателни движения по време на хранене. При тази скорост тялото получава сигнал за насищане и детето не преяжда. При малки деца можете да наблюдавате броя на дъвчещите движения по игрив начин.

Придайте на здравословните храни „човешки” вид

Децата са толкова любители на различни нездравословни храни (чипс, сладки, газирани напитки и др.), защото често се показват в рекламите като измислени герои. Маркетолозите са наясно с това и го използват за търговски цели. Ако искате да научите детето си да се храни здравословно, използвайте същата стратегия. Украсете ястието под формата на смешно лице – и детето ще го яде по-охотно. Можете също така да измислите имена за продукти и да разказвате на детето си истории с тяхно участие.

Позволете на вашето дете да участва в готвенето

Малките деца с удоволствие помагат на родителите си в готвенето и с голям апетит ядат ястията, в които са участвали. Ако все пак детето откаже определени храни (например зеленчуци), можете да прибегнете до трик: добавете сок от моркови или сок от други зеленчуци към плодово смути и нарязани зеленчуци в блендер към любимото ястие на вашето дете.

Обяснете на детето си ползите от здравословната храна

Когато играете с дете, учите го да яде здравословна храна, кажете му какви са опасностите от полуфабрикати, бързо хранене и други нездравословни храни. Борбата с влиянието на маркетинга и тийнейджърската мода е изключително трудна, но ако успеете да убедите детето си в необходимостта от здравословно хранене, вашият принос за неговото здраве ще бъде безценен.

Отглеждайте зеленчуци и плодове за вашата трапеза

Включете детето си в градината и в градината – това е най-добрият начин да го научите да яде здравословна храна. През сезона на прибиране на реколтата гответе с детето си ястия от собствено отгледани зеленчуци. Детето със сигурност ще хареса салата от зеленчуци, събрани директно от градината, или плодове от собствената му градина.

Вашият коментар