5 мита за медицинските маски

Медицинските или платнени маски са ефективен начин да се предпазите от COVID-19, както и спазването на дистанция или миенето на ръцете. Много родители се притесняват дали маските могат да предпазят децата от вируса. В тази статия ще разгледаме 5 от най-честите въпроса, които родителите задават за това, и ще предоставим факти, основани на доказателства.

1. Маските затрудняват ли дишането?

Много родители се притесняват, че носенето на маска кара детето им да консумира по-малко кислород. Родителите смятат, че това може да доведе до хипоксемия (нисък кислород в кръвта). Медицинските маски обаче са направени от материали, които не пречат на навлизането на кислород в тялото. Носенето на маска няма да повлияе на способността на детето да се концентрира или да учи нормално в училище.

По-голямата част от децата на две и повече години могат безопасно да носят маски за продължителни периоди от време, например по време на учебния ден. Носенето на маски е безопасно и за деца с различни заболявания.

2. Пречат ли маските на развитието на белите дробове на бебето

Нито медицинските, нито платнените маски влияят върху развитието на белите дробове на детето. Кислородът свободно преминава през маската и навлиза в дихателната система. В същото време маската задържа капчици слюнка, която може да съдържа вируса. За да предотвратите инфекция с COVID-19 и други респираторни заболявания, е важно да поддържате белите дробове на детето си здрави.

3. Улавят ли маските въглеродния диоксид, който издишваме?

В интернет има съобщения, че носенето на маски може да доведе до отравяне с въглероден диоксид (хиперкапния) поради повторно вдишване на въздуха под маската. Въпреки това не е така. Молекулите на въглеродния диоксид са много малки, много по-малки от частиците на слюнката. Тъканта не може да задържи молекули на въглероден диоксид. Например, хирурзите носят плътно прилепнали маски през целия ден, без да навредят на здравето си.

Децата под две години обаче не трябва да носят маски, защото няма да могат да ги свалят без чужда помощ. Децата с тежки респираторни проблеми или когнитивни нарушения също може да се затруднят да носят маска. Може да се нуждаят от допълнителни предпазни мерки.

4. Могат ли маските да отслабят имунната система, като стресират тялото?

Не мога. Нито медицинските маски, нито платнените маски отслабват имунната система и увеличават шансовете за заразяване с вируса COVID-19. Дори и да нямате симптоми на COVID-19, добре е да носите маска, за да предотвратите разпространението на вируса.

5. Как носенето на маски предотвратява разпространението на COVID-19?

Когато се носят правилно, маските създават бариера за пръскане на слюнка и частици от дихателните пътища. Тези спрейове и частици може да съдържат вируса SARS CoV2, който причинява COVID-19. Носенето на маски може да ви предпази от други хора, които са асимптоматични на коронавируса. Те могат да разпространят вируса, когато кихат, кашлят или повишават тон.

За да могат маските надеждно да предпазват от COVID-19, трябва да ги носите правилно:

маската трябва да покрива устата и носа;
маската трябва да приляга плътно, но удобно отстрани;
маската трябва да бъде фиксирана с бримки или връзки;
маската трябва да бъде направена от няколко слоя плат;
маската трябва да позволява свободно дишане;
След употреба маската трябва да се измие и изсуши.

Друго предимство на носенето на маски е, че те не позволяват на хората да докосват устата и лицата си. Докосването може да е друг начин за разпространение на COVID-19. Има много видове маски, но най-добрите са медицинските. Изберете за себе си и децата най-удобните маски, които пасват добре на лицето.

заключения

Медицинските и платнени превръзки са важно средство за предотвратяване на разпространението на COVID-19. Те са безопасни както за възрастни, така и за деца над две години. Носенето на маски е особено важно в условия, при които е трудно да бъдете на разстояние от един и половина метра от други хора. Миенето на ръцете, стоенето вкъщи, ако е възможно, и спазването на социална дистанция са най-добрите начини да предпазите себе си и семейството си от COVID-19. Когато излизате от къщата, не забравяйте да носите маска, за да предпазите себе си и хората около вас.

Ако имате въпроси относно това дали детето ви трябва да носи маска, консултирайте се с вашия педиатър.

Вашият коментар